„Un act de generoasă înţelegere” pentru „rătăciţi şi amăgiţi”: graţierea Anei Maria Marin

I 263033_001, fila 388În contextul excepţional al celui de-al doilea război mondial pedepsele cu moartea se pronunţau cu uşurinţă. Din cauza poziţionării lor în raport cu regimul mareşalului Antonescu, comuniştii şi legionarii erau direct vizaţi.

În aprilie 1941, Ana Maria Marin, văduva comandantului legionar mort în războiul civil din Spania, Vasile Marin, a fost condamnată la moarte pentru deţinere ilegală de arme. În urma unei percheziţii domiciliare s-au găsit ascunse, în baie, şase revolvere Walther, calibrul 9 milimetri, şi muniţie. I 263033_001, fila 387

În astfel de situaţii singura scăpare era obţinerea unei graţieri regale care servea şi drept exerciţiu de imagine pentru regimul condus de Ion Antonescu. Atunci când credea de cuviinţă, Conducătorul Statului „mijlocea” în favoarea osânditului şi contrasemna documentul. Ameninţată de moarte, Ana Maria Marin a solicitat şi a obţinut „clemenţa regală” pentru o faptă comisă „fără cuget rău […] ci numai în scopul ca aceste arme să nu fie unelte ucigaşe”. Aceste acte erau însoţite şi de patetice articole de presă care contribuiau la proiectarea imaginii mareşalului Antonescu ca lider paternalist:

Domnul General Antonescu, Conducătorul Statului, ţinând seama de textul cererii de graţiere, de împrejurările creştineşti ale Sfintelor Paşti şi pentru a nu umili curăţenia unui nume şi memoria unui om care a murit pentru un ideal creştin [Vasile Marin – n.m.], a înmânat M.S. Regelui cererea de graţiere, propunând comutarea pedepsei cu moartea. Este ultima îngăduinţă pe care o mai are domnul General Antonescu ţinând seama de faptul că este vorba de o femee.

marin 1

marin 3marin 2

Sursa foto: ACNSAS

Acest articol a fost publicat în Al Doilea Război Mondial, Deţinuţi politici, Mişcarea Legionară și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s