Din nou pe front…

Fiecare fotografie are povestea ei, dar aproape orice fotografie de război spune o bună parte din povestea fiecărei familii româneşti. Nimic neobişnuit sau de neînţeles pentru cei care şi-au trăit tinereţea şi apoi maturitatea în prima jumătate a secolului XX. Uimitor pentru noi, astăzi, şi pentru cei care au intrat în secolul XX în partea a doua vieţii. Despre veacul anterior, despre „lumea de ieri”, Stefan Zweig, strivit între epoci, spunea:

„Această viaţă, la ce s-o mai compar cu cea trăită de strămoşii mei? Căci ce necazuri au avut tatăl meu, bunicul meu? În viaţa lor n-a fost nimic deosebit. O aceeaşi viaţă de la început până la sfârşit, fără înălţări, fără prăbuşiri, scutită de pericole şi zguduiri, o viaţă cu scurte momente de tensiune, cu imperceptibile tranziţii.” (Stefan Zweig, Lumea de ieri. Amintirile unui european, Editura Humanitas, Bucureşti, 2012, p. 9)

Poza de mai jos aminteşte puţin din viaţa unui om care timp de trei ani a luptat în Răsărit, în linia întâi. Pe jos, pe motocicletă, pe bicicletă, pe cămile sau prin trenuri de ocazie, transportând materiale spre front. Dormind sub cerul liber, prin tranşee ori prin casele şi colibele din Crimeea, Kuban sau Caucaz. Un om cu educaţie formală minimă, dar cu şcoala vieţii la zi. Un om ucis de război, dar care n-a murit pe front şi nu şi-a lăsat osemintele prin cimitirele militare, făcute una cu pământul. Requiescat in pace!

Scan10315-2

„Înapoiat din concediu. Din nou spre front. La Cherson. Iunie 1942.”

Acest articol a fost publicat în Al Doilea Război Mondial și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s