„INCURSIUNI BIOGRAFICE ÎN COMUNISMUL ROMÂNESC”

Călătoria biografică în comunismul românesc este abia la început. Pionierii, idealiştii, fanaticii, tovarăşii de drum, rebelii, opozanţii, victimele au început să capete tot mai multă consistenţă, ieşind din umbra evocărilor umorale, pasionale, mult prea subiective. Şi pentru că adeseori o biografie nu este delimitată de sau într‑o perioadă istorică strictă, ci numai de către însăşi existenţa celui care o alcătuieşte, al XII‑lea volum al anuarului IICCMER şi‑a propus să reunească o serie de biografii care să contribuie la înţelegerea naturii regimului, depăşind graniţele unei periodizări rigide. Pentru că descifrarea unui univers începe obligatoriu cu descoperirea celor care l‑au populat.

Simplificând, din punct de vedere politic România s‑a împărţit în două mari tabere începând cu 1944. De o parte s‑au aflat susţinătorii extremismului de stânga, iar de cealaltă parte s‑au adunat, într‑un mod eterogen, cei care au întruchipat România interbelică, care nu a fost lipsită de radicalismele ei. Ca atare, structura volumului reprezintă o punere în oglindă a celor două tabere: prima parte este dedicată unor opozanţi şi/sau persecutaţi ai regimului, în vreme ce partea a doua este compusă din biografiile unor comunişti ilegalişti. Miza este relevarea dinamismului şi a complexităţii istoriei recente, dacă ţinem seama de faptul că indivizi care au ocupat un interval cronologic comun au avut opţiuni politice radical diferite, fiecare în parte fiind justificată de realităţi generale, presupus obiective, sau de realităţi personale, considerate subiective. O particularitate importantă a cărţii este că nu urmăreşte să‑şi împartă eroii în „buni” şi „răi”, ci caută să evidenţieze tocmai complicatele alegeri individuale. Cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au fost implicaţi, într‑o perioadă sau alta a existenţei, în acţiuni reprobabile, analiza şi judecata acestor episoade conduce mai degrabă înspre o perspectivă asupra tenebrelor unei epoci decât înspre anumite biografii‑model. Adevărata măsură a secolului XX este dată de biografiile acestor oameni, care se întind pe măcar trei regimuri politice.

[…]

După cum deja am spus, fără să propună să concilieze ceva ce, în definitiv, nu poate fi conciliat, această punere în oglindă propusă de volum nu serveşte unei evidenţieri a „celor buni” în contrapondere cu „cei răi”, ci ilustrării unei epoci. Biografiile tuturor încep într‑un timp şi loc comun: România interbelică. Startul este egal, doar că unii aleg să meargă într‑o direcţie, ceilalţi în alta. Pe parcurs, ilegaliştii de dinainte de 1945 devin „legaliştii” opresori de după. Pentru unii, cum este cazul legionarilor, atât de bine evidenţiat în volum, cu excepţia efemerului „stat naţional”, ambele perioade sunt apăsătoare. Dar dacă în privinţa dreptei radicale lucrurile par să se fi clarificat în conştiinţa publică, cel puţin deocamdată, în privinţa stângii extreme, în special a comunismului, pare că încă există nedumerire. Pentru a limpezi un pic apele, nu trebuie scăpat din vedere faptul că ideologia comunistă nu a reuşit nici până în prezent să‑şi dovedească, în absenţa fanatismului, compatibilitatea cu natura umană. Respingând sacrul şi „sacralizând” materialul, concretul atât de accesibil, ignorând acel ceva imuabil, comunismul a scontat mereu posibilitatea modelării naturii umane după un proiect prestabilit, într‑o logică smintită a materialismului dialectic, a unei determinări continue. Volumul de faţă dovedeşte că, aproape invariabil, indivizii şi‑au alcătuit biografiile aşa cum au crezut de cuviinţă.

(Constantin Vasilescu)

 

Coperta Anuarul IICCMER vol XII Incursiuni biografice in comunismul romanesc

Cuprins
Prezentarea autorilor……………………………………………………………………………………………. 5
Cuvânt‑înainte (Constantin Vasilescu)…………………………………………………………………. 9
Partea I
Biografiile proscrişilor
Emil Cioran. Eseu biografic (Andrei Avram)………………………………………………………. 17
Asasin, erou, legendă: Pavel Grimalschi (1914‑1960) (Constantin Vasilescu)….. 71
Mihail Opran: un destin cu prea multe umbre (Lucian Vasile)………………………. 115
Raul Volcinschi sau refuzul obstinat al resemnării (Alin Mureşan)……………….. 157
Gheorghe Tarcea (1890‑1963). Povestea unui destin
prin vremuri (Cosmin Budeancă)…………………………………………………………………………221
Partea a II‑a
Biografiile puterii
„Puţini am fost, mulţi am rămas”. Preliminarii la o sociobiografie
a „ilegaliştilor” comunişti (Ştefan Bosomitu)……………………………………………………….281
Ion Popescu‑Puţuri (1906‑1993). O biografie (Ionuţ Mircea Marcu)…………………. 309
Voinea Marinescu: biografia unui „tehnocrat” comunist (Florin S. Soare)………. 333
Legitimarea biografiei prin discurs autobiografic.
Mihai Novicov (Oana Purice)………………………………………………………………………………… 361

Acest articol a fost publicat în Volume și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s