RECURS ÎN PROCESUL LUI IOAN FICIOR (18 ianuarie 2017)

„Afacerea Ficior” nu se va încheia prea curând. Aceasta ar fi cea mai importantă concluzie în urma termenului de miercuri, 18 ianuarie. Încercarea lui Pavel Abraham de a recuza completul de judecată n-a avut succes. Francesca Vasile şi Horia Şelaru, doi dintre judecătorii care au compus completul de trei care a confirmat sentinţa iniţială în cazul lui Alexandru Vişinescu, au continuat azi judecarea recursului fostului comandant al Peripravei, punând în discuţie cererea de probatorii. În lipsa lui Abraham, avocata Simona Chitea a solicitat trimiterea unor adrese către Parchetul Militar Constanţa în vederea obţinerii unor referate, rapoarte, documente, orice fel de acte din care să reiasă date referitoare la Periprava. În cazul în care asemenea documente nu s-ar afla aici, s-a cerut trimiterea unei adrese similare către arhivele judeţene Constanţa. Simona Chitea a mai solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trimiterea a cinci dintre sentinţele penale anterioare, din cazuri similare şi având soluţii diferite, pentru a se vedea dacă e vorba de aceleaşi fapte sau fapte similare care ne-ar putea ajuta. Avocata a prezentat şi o cerere de probatorii din partea lui Pavel Abraham, solicitând reaudierea unora dintre martori, dar şi întocmirea unor cereri către televiziuni pentru obţinerea unor înregistrări care ar putea să folosească cauzei.

2017-01-18-09-37-22

Nicolae Ghiţă şi Ion Radu (stânga)

Puţinele părţi civile prezente în sală şi-au spus, la rândul lor, punctul de vedere. Nicolae Ghiţă, care susţine că este nimeni altul decât nepotul ultimului kaizer al Germaniei [!], a „colorat” şedinţa cu intervenţia sa: Doamna preşedinte, onorată instanţă, rog respectuos că acest articol 439 nu s-a prescris, cum se menţionează în apel. În legătură cu averile pe care le-a avut tata, am informaţii că le-a luat cineva din neamul meu. În anul 2013 s-a comis fapta penală; peste 500 de mii de euro s-au luat. Deci e ilegală… [!]

Radu Ion, nonagenarul deţinut politic cu auzul slăbit de vârstă şi suferinţă, a dat glas nemulţumirii victimelor lui Ioan Ficior: Să ştiţi că nu am avocat. Am făcut 12 ani de puşcărie şi în final am ajuns la Periprava unde domnul Ficior era marele şef…

Francesca VasileDoriţi să daţi o declaraţie în cauză?

Radu IonEu aş dori să se termine odată! Las la aprecierea dumneavoastră… M-am săturat de procesul ăsta!

Francesca VasileExplicaţi-i că nu este obligat să fie prezent.

Horia ŞelaruNici eu nu am auzul prea bun, de aceea vorbesc mai tare, ca să ne înţelegem.

În replică la solicitările apărării, procurorul a susţinut respingerea cererii către Parchetul Militar Constanţa, pe motivul depăşirii termenului de păstrare de 30 de ani. A socotit nefondată şi solicitarea către arhivele judeţene, considerând că este prea generică şi impune serviciului arhivelor să facă cenzura actelor. Alternativa oferită a fost prezentarea de către apărare a unor date mai concrete referitoare la existenţa unor documente utile cauzei. Procurorul a continuat solicitând respingerea cererii adresate Parchetului, considerând că soluţiile cu pricina nu au legătură cu speţa, dar şi respingerea cererilor către Antena 3 şi Realitatea TV pentru nişte talk-show-uri, pentru că astfel de probe nu au relevanţă. Propune în schimb apărării să reformuleze cererea către instanţă în direcţia audierii persoanelor care au participat la respectivele emisiuni televizate.

Francesca VasileDoreşte domnul Ficior să fie audiat? Poate suporta audierea?

Simona ChiteaNu vrea să fie audiat pentru că a fost audiat la instanţa de fond.

După aproximativ 30 de minute, în jurul orei 9.40, şedinţa s-a încheiat, completul anunţând pentru miercuri, 25 ianuarie, pronunţarea în cazul celor dezbătute astăzi şi un viitor termen pentru 1 martie.

Dacă reaudierea martorilor va fi încuviinţată de către instanţă (şi este foarte posibil să fie aşa, fiind vorba de singurul punct în care apărarea şi acuzarea au fost de acord)  este de aşteptat ca la vârstele înaintate ale foştilor deţinuţi de la Periprava să apară aproape inevitabile diferenţe faţă de cele declarate „la fond”. Este foarte posibil ca aceste potenţiale neconcordanţe să fie tratate de către apărare drept contradicţii, în tentativa de a decredibiliza martorii. Cu certitudine asta va însemna prelungirea judecăţii.

Pe hol, sosit cu întârziere, Pavel Abraham se informează despre desfăşurarea şedinţei, discutând cu Simona Chitea. Ghiţă Nicolae şi Ion Radu se retrag domol, aproape anevoie spre ieşire, în vreme ce jurnaliştii îşi calibrează obiectivele pentru a-i prinde pe corupţii zilelor din urmă; doar pe unii dintre ei. Concurenţii lor în domeniu rânjesc metalic, arogant, dinapoia unei infailibilităţi trecătoare. Privind la ei, de acasă, de la slujbă sau de pe stradă, lumea „chibiţează” cu ură frenetică. O nouă formă de radicalism se naşte tăcut, pe nesimţite, ascunzându-se tocmai îndărătul opusului ei ipotetic. O versiune mai veche, parcă de când lumea, se uită înspre neant. Ioan Ficior e cu o zi mai aproape de ieşirea din scenă.

Acest articol a fost publicat în Cazul Ioan Ficior-Periprava și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s