RECURS ÎN PROCESUL VIŞINESCU (25.11.2015)

IMG_20151125_173145Pare că lumea se termină atunci când plouă în Bucureşti. Miercuri, în cenuşiul toamnei, senzaţia asta a persistat cu încăpăţânare, pe străzi înguste, cu trafic îmbâcsit. Am ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie gonit de o ploaie deasă şi rece. La timp pentru a-l întâlni pe Alexandru Vişinescu în uşa sălii. Un nou termen fusese anunţat pentru astăzi, la ora 9. Însă „ordinea 4” avea să fie strigată după mai bine de şapte ore de aşteptare. Înaintea lui Vişinescu, numeroase şi diverse speţe: congolezul Okombi, implicat într-o reţea ilegală de imigraţie, o judecătoare acuzată de luare de mită sau un cetăţean condamnat pentru practicarea avocaturii fără autorizaţie sunt doar câteva dintre ele. Poliţişti plictisiţi se perindă pe uşi alături de „clienţii” lor, sperând să intre cât mai repede în ordinea de zi. Toate într-un spaţiu arhiplin, unde se stă masiv în picioare. În ultima bancă, înghesuit într-un colţ, Vişinescu rezistă eroic. Iese de trei ori din sală, dar revine de fiecare dată, după câteva minute. În cea mai mare parte a timpului stă cu mâna la falcă şi-i cercetează fugar pe cei ce intră şi ies. E imposibil să ştii la ce se gândeşte. Uneori, în mod bizar, câte un ochi i se închide preţ de-o clipă; nu are răgaz de moţăială din cauza agitaţiei. Marcel Vrabie, fostul său avocat, îşi face apariţia şi îl salută de la distanţă. Vişinescu îi trimite bezele cu gesturi de gelatină. Nu, cei doi nu au reluat colaborarea. Prezenţa lui Vrabie este o întâmplare, pentru că fostul comandant de la Râmnicu Sărat este iarăşi într-o companie „din oficiu”: un bătrânel cu mină blazată este apărătorul repartizat. Fostul comandant iese puţin din letargie la auzul unui dialog savuros, purtat între preşedintele completului de trei judecători şi unul dintre cei aflaţi în faţa instanţei: Sper că nu sunteţi într-o stare bahică avansată! / Nu, onorată instanţă, doar că aşa sunt eu, ţigan, specialitatea potcovar! Dar sunt cetăţean european. 

La 4.38 Vişinescu este strigat de către apărătorul din oficiu: Domnule Vişinescu, vă rog, poftiţi în faţă. Alături de bătrân înaintează părţile civile Cernea şi Eremia, dar şi reprezentanţii celor două ministere, de Interne şi de Finanţe, precum şi cel al ANP.

Judecător: Nu şi-a angajat apărător ales, aşa cum a spus la termenul trecut?

Apărător din oficiu: Nu şi-a angajat, domnule preşedinte.

Judecător: Dumneavoastră, părţile civile, aveţi apărători aleşi?

Părţile civile: Nu.

Judecător: Domnule Vişinescu, dumneavoastră, fiind la o vârstă înaintată, puteţi lua loc în sală.

Apărător din oficiu: Avem înscrisuri medicale, în circumstanţiere, din care rezultă starea de sănătate a inculpatului. Avem şi o cerere de încuviinţare de probe. Sunt probe cu înscrisuri.

Părţile civile depun, la rândul lor, note scrise. Nicoleta Eremia revine cu una dintre cărţile soţului său: Aş fi vrut să depun şi această carte a soţului meu, „Gulliver în ţara minciunilor”. Se confruntă cu intervenţia procurorului care spune că ar trebui acceptată doar dacă ar aduce ceva în plus la probatoriul administrat în speţă: Trebuie s-o citim. De ce mai e nevoie şi de această probă? De ce nu e suficient probatoriul de la dosar? Judecătorul depăşeşte impasul: Daţi-ne cartea.

Urmează un dialog care evidenţiază o constantă a cazului – apărarea inexistentă a lui Vişinescu, dar şi poziţia comună a instituţiilor statului, socotite părţi responsabile civilmente:

Judecător: Pentru inculpat, domnule avocat, vă opuneţi la depunerea înscrisurilor, inclusiv cartea?

Apărător din oficiu: Nu, domnule preşedinte, dar aş vrea să facă referire la Râmnicu Sărat [!!].

Judecător: Deci vă opuneţi?

Apărător din oficiu: Da.

Judecător: Ceilalţi?

Reprezentantul Ministerului de Finanţe: Ne opunem.

Reprezentantul Ministerului de Interne: Din punctul meu de vedere această carte nu este potrivită şi utilă cauzei.

Nicoleta Eremia: Nu este nicio problemă, în anexe erau nişte…

Judecător: Am înţeles, doamna Eremia!

Se remarcă în continuare incisivitatea reprezentantului MAI, instituţie care până la acest termen nu a trimis pe nimeni la proces. Intervenţia părţii civile Cernea, care invocă tardivitatea apelului MAI, îi stârneşte acestuia o replică ironică: Din punctul meu de vedere, a veni în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a susţine această excepţie… Am depus apelul înaintea primului termen de judecată. Intervenţia sa va fi taxată de procuror, în aceeaşi manieră, fiind îndemnat să nu-şi etaleze superioritatea în faţa unei persoane fără studii de Drept.

„Strategia” de apărare încropită pe genunchi, se vădeşte şi mai departe. Apărătorul lui Vişinescu solicită trimiterea unei adrese către ANP, pentru a se comunica dacă doctorii Grunberg şi Dumitru au fost angajaţi ai DGP, precum şi perioada exactă de timp în care au activat la Râmnicu Sărat:

Judecător: Care este relevanţa?

Apărător din oficiu: Alexandru Vişinescu este acuzat de rele tratamente prin faptul că nu a avut medic angajat. Vrem să arătăm că cele susţinute de martori şi instanţa de fond sunt false. În al doilea rând este vorba despre aprovizionarea cu combustibil şi alimente. Să se trimită o adresă către ANP pentru a se comunica cantităţile de alimente şi combustibil furnizate către Râmnicu Sărat în perioada lui Vişinescu. De asemenea solicităm o expertiză medico-legală prin care să se concluzioneze dacă cei şase deţinuţi decedaţi [!] au murit de rele tratamente.

Judecător: Unde sunt înhumaţi?

Apărător din oficiu: La Râmnicu Sărat, acolo…Cerem expertiza pe baza înscrisurilor aflate la Jilava. Pentru că nu se poate face legătura de cauzalitate, ei venind de la alte penitenciare.

Primele două solicitări sunt străvezii, în vreme ce a treia este doar un truc avocăţesc, o tentativă de tergiversare, ştiut fiind faptul că locul de înhumare al decedaţilor este dificil, poate chiar imposibil de identificat. Dar să lăsăm explicaţiile pertinente în seama procurorului: Cerem respingerea de probe în cazul medicilor drept inutilă, pentru că inculpatului i s-a imputat lipsa tratamentului corect şi nu faptul că  nu erau medici. Proba combustibilului şi a alimentelor este inutilă pentru că au existat mărturii care au probat că erau suficiente; ea nu este utilă deoarece deţinuţii de drept comun le aveau suficiente, deci cantităţile fireşti erau disponibile în incinta penitenciarului. Expertiza medicală este inutilă şi neconcludentă. Inutilă pentru că instanţa a analizat probatoriul şi a stabilit legătura de cauzalitate între faptele inculpatului şi decese. Neconcludenţa priveşte toate celelalte fapte pentru care a fost condamnat şi care nu se referă la ucidere, ci la tortură, rele tratamente etc.

Atât părţile civile, cât şi reprezentanţii părţilor responsabile civilmente se raliază argumentaţiei procurorului şi se opun la propunerea apărării. Cei trei judecători deliberează pe loc, într-o manieră originală: la adăpostul unor coli de hârtie care le feresc chipurile de privirile iscoditoare ale sălii. Miraţi de prestaţia slabă a apărării, sugerează o posibilă abordare: Domnule apărător, înainte de a ne pronunţa, înţelegeţi să contestaţi vreunul din înscrisurile administrate în faza de urmărire penală şi la judecata de fond? Răspunsul vine cu o naivitate dezarmantă: Nu. Firesc, instanţa respinge toate solicitările „apărării” ca neconcludente, dar şi solicitarea părţii civile Cernea, cu privire la tardivitatea apelului MAI. Fapt important, consemnează că apărarea nu contestă valoarea probatorie a documentelor depuse la dosar până acum. O consemnare grea, cât un epitaf pe piatra tombală a lui Vişinescu. Sfârşitul şedinţei seamănă izbitor cu atâtea alte finaluri:

Judecător: Doreşte domnul Vişinescu să dea o declaraţie?

Alexandru Vişinescu: Eu nu pot să vorbesc… vorbesc… Am şi pus acolo. Doresc sau nu, nu pot să vorbesc! Ce-am… Nu am alte aspecte, decât nu este adevărat ce se vorbeşte!

Judecător: Asta este poziţia dumneavoastră, dar pentru că aţi declarat apel noi suntem obligaţi să vă întrebăm dacă doriţi să daţi declaraţie.

Alexandru Vişinescu: Eu pot, dar nu imediat…

Judecător: Păi, aici e cu imediat. Daţi o declaraţie la un nou termen?

Alexandru Vişinescu: Da.

Judecător: Da, ce?

Alexandru Vişinescu: Noul termen. Da, de acord. Şi eu, neputând vorbi, se consideră că nu vreau. […] Văd că o să şi primiţi din partea medicului…

Judecător: Puteţi veni cu o însemnare. Nou termen la 27 ianuarie 2016. Vă luăm cu prioritate.

IMG_20151125_173156Se termină cu promisiunea că data viitoare Vişinescu va vorbi în faţa instanţei, pentru prima oară în mod voluntar. Şi cu constatarea că îşi va trece ultimele sărbători în locuinţa sa din centrul Bucureştiului. Bătrânul nu pare a cuprinde tot ce s-a întâmplat azi. De la precedentul termen timpul a trecut fără folos pentru el. A rămas în aceeaşi pană de soluţii. Pe hol, apărătorul din oficiu le explică, lui şi celui care-l însoţeşte: Eu i-am zis s-o angajeze pe fata aia [Valentina Bornea]. Trebuia s-o contactaţi. Ea era din oficiu, nu mai avea dreptul… Deşi amabil, omul se detaşează de clientul de ocazie. Iar la final nicio urmă de ironie nu răzbate din vocea lui: Hai, sărbători fericite, Doamne ajută! Doamne ajută… Afară este beznă şi sala este încă ticsită. În hol, un singur microfon mai flutură, preţ de o întrebare plictisită, pe la nasul lui Vişinescu. Muţenia nu mai stârneşte în seara asta niciun urmăritor. Pe trepte, privind înspre spatele lui aplecat, un avocat trage cu sete din ţigară şi afirmă superior: Panaramă ce fac ăştia cu justiţia lor! Trebuia să-l condamne de mult, nu acum. Roba îl confundă cu noaptea care-l înghite pe Vişinescu.

 

Acest articol a fost publicat în Cazul Alexandru Vișinescu și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s