RECURS ÎN PROCESUL VIŞINESCU (14.10.2015)

 

Sentinta

Sentinţă în procesul Vişinescu (desen de Florin Soare)

Alexandru Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. Sentinţa a fost citită sec, în câteva minute, în lipsa inculpatului. Ezitările care au însoţit desfăşurarea procesului nu au putut atenua greutatea dosarului şi nici ororile petrecute în penitenciarul condus de el. Odată cu verdictul pronunţat în şedinţă publică, în ziua de 24 iulie, s-a facut tăcere. Caracudele s-au împrăştiat, dezamăgite, spre ţărmuri mai accesibile. Invidiile mărunte se vor fi topit, deodată cu purtătorii acestora, în apele poluate de origine. Dispariţia lor nu reprezintă nicio pierdere, poate doar cu excepţia câtorva metafore schimonosite… Pentru că verdictul a validat demersul, iar lui Vişinescu i-a mai rămas un „ultim cartuş”: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu noaptea în cap, fostul comandant de la Râmnicu Sărat se prezintă la instanţă nebărbierit şi cu privirea încordată. Într-un colţ, înghesuite într-un perimetru special, numeroasele camere de filmat şi purtătorii lor aşteaptă ocazia potrivită. În sală, aglomeraţie mare; Vişinescu este doar un alt caz pe ordinea de zi. Ridică mâna şcolăreşte când se aude pomenit de instanţă. Este singur şi solicită termen pentru a-şi angaja un nou apărător. Probabil că negocierile cu avocatul, pe care la Curtea de Apel l-a avut din oficiu, trenează. Sau poate e doar o încercare de tergiversare:

vISNESCU

Vişinescu la proces (desen de Florin Soare)

Judecător: Alexandru Vişinescu. Este prezent?

Alexandru Vişinescu: Da.

Judecător: Veniţi în faţă, domnule Vişinescu. Doriţi să vă angajaţi apărător?

Alexandru Vişinescu: Da, vă rog.

Judecător: Aveţi un buletin?

Alexandru Vişinescu: Da.

Judecător: Vă rog să-l prezentaţi la grefă.

O intervenţie fermă a judecătorului, către una dintre părţile civile prezente în sală, pare a sugera o abordare rigidă din partea instanţei: Nu v-am dat cuvântul pe nicio altă cerere. Având acordul procurorului, instanţa acordă un prim şi ultim termen: 25 noiembrie, când se prezintă personal toate părţile. Domnule Vişinescu, un al doilea termen nu-l veţi primi! Vă prezentaţi fără citaţie la termenul din 25 noiembrie. Puteţi merge.

Vişinescu părăseşte incinta, înghesuit din toate părţile de presă. Este alergat pe stradă chiar şi peste trecerea de pietoni. Se străduieşte din răsputeri să nu reacţioneze şi de data asta reuşeşte. Cu mâinile la spate şi capul plecat, evită orice dialog. Poate fi ultima sa toamnă în libertate.

IMG_20151014_093133IMG_20151014_093148

Acest articol a fost publicat în Cazul Alexandru Vișinescu și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s