ÎNSEMNĂRI DE LA PROCESUL LUI ALEXANDRU VIŞINESCU (29.06.2015). O NOUĂ AMÂNARE

IMG_20150629_123714 - Copy

Jurnalişti în aşteptarea lui Vişinescu

Cea mai scurtă înfăţişare din procesul lui Alexandru Vişinescu a durat doar 10 minute, din pricina procedurii anevoioase de desecretizare a documentelor invocate la precedentul termen. Reţinem că s-a obţinut avizul SRI în acest sens, iar în prezent se aşteaptă aprobarea MAI, pentru ca solicitarea de desecretizare să fie înaintată guvernului spre adoptare. În aceste condiţii, procurorul a cerut o nouă amânare, având asentimentul firesc al apărării care s-a pronunţat pentru un nou termen, de data asta ceva mai lung. Poziţia nu a fost împărtăşită de părţile civile care şi-au exprimat din nou o legitimă îngrijorare:

Nicoleta Eremia: Doamna preşedinte, un nou termen?!

Anca Cernea: Doamna preşedinte, eu mă opun amânării întrucât consider că probele aflate la dosar sunt deja suficiente. Cu un nou termen lucrurile s-ar putea desfăşura aşa până cine ştie când.

Judecătoarea şi-a motivat decizia astfel: Instanţa nu poate în niciun fel controla circuitul administrativ pe care îl parcurge această procedură. La fel de adevărat este, însă, că nici circuitul administrativ nu poate sau nu ar trebui să influenţeze instanţa, mai ales atunci când se constată inerţia instituţională, deliberată sau doar funciară. Personal, am mai spus-o, consider că dosarul prin care au fost sesizate organele de cercetare penală conţine suficiente probe care să dovedească vinovăţia lui Alexandru Vişinescu. După cum luam în calcul la termenul precedent, această nouă amânare devine problematică, cu atât mai mult cu cât este improbabil ca în mai puţin de două săptămâni să se rezolve chestiunea. De altfel, în logica aşteptării desecretizării, ar fi fost mai fezabil un interval de timp mai lung, raportat la lentoarea demersului. Altfel, această opţiune se poate dovedi logică doar dacă, pe 9 iulie, instanţa va renunţa la amânări, în condiţiile în care circuitul desecretizării nu va fi parcurs şi ţinând cont că vacanţa judecătorească va fi cuprinsă în perioada 17 iulie-30 august[i]. Cu alte cuvinte, o ultimă tentativă; de doi bani speranţă. Nu ne rămâne decât să aşteptăm următorul termen: 9 iulie, ora 12.00.

Refuzând din nou propunerea de a oferi o declaraţie, Alexandru Vişinescu, însoţit de bunul său „vecin”, s-a întreţinut o bucată de vreme cu apărătorul din oficiu, pe holurile tribunalului. La ieşire, speriat de jurnaliştii care-l pândeau, IMG_20150629_124540 - Copya făcut cale întoarsă şi a recurs la un vicleşug, lăsându-şi însoţitorul să plece singur. Ieşit prin „Sărindar”, s-a reunit cu el la colţul clădirii, a traversat Dâmboviţa şi s-a pierdut în mulţime. Era oricum doar o pradă de ocazie pentru presă, un supliment de-acum searbăd la festinul corupţilor, tot mai prezenţi prin sălile Curţii de Apel.

[i] Cf. http://www.curieruljudiciar.ro/2014/05/13/cj-si-a-stabilit-zilele-de-sarbatoare-legala-si-vacantele-judecatoresti/

Acest articol a fost publicat în Cazul Alexandru Vișinescu și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s