COTIDIANUL UNUI PARTIZAN. STUDIU DE CAZ: GHEORGHE ARSENESCU

A apărut, la editura Polirom, volumul VIII al Anuarului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, „Avataruri ale cotidianului în regimul comunist din România”. Pentru cei interesați de segmentul rezistenței armate anticomuniste, volumul cuprinde și un studiu de caz care îi este dedicat liderului partizanilor musceleni, locotenent-colonelul Gheorghe Arsenescu („Cotidianul unui partizan. Studiu de caz: Gheorghe Arsenescu”)

http://http://www.polirom.ro/catalog/carte/intre-transformare-si-adaptare-avataruri-ale-cotidianului-in-regimul-comunist-din-romania-anuarul-institutului-de-investigare-a-crimelor-comunismului-si-memoria-exilului-romanesc-volumul-viii-201-5266/

În conformitate cu tematica anuarului, studiul se concentrează pe viața de zi cu zi a ofițerului, oferind, pentru prima oară, și câteva repere biografice clare. Pentru cei familiarizați cu subiectul, trebuie să precizez din capul locului că abordarea este una originală, în mare parte „neortodoxă”, datorită expunerii și interpretării unor momente îndeobște necunoscute sau ocultate în biografia lui Arsenescu. Pentru cititor, pe măsură ce va fi confruntat cu personalitatea complexă a ofițerului, se va contura, probabil, o imagine neconformă cu cea indusă după 1989. După cum am menționat și în studiu, această abordare nu are nimic în comun cu o tentativă de „distrugere a efigiei”, ci cu recuperarea dimensiunii profund umane a partizanilor anticomuniști. O idee despre structura acestui studiu puteți găsi în abstractul de mai jos, tradus și în limba engleză.

Istoriografia contemporană abundă de prezentări şi evocări ale luptei partizanilor anticomunişti, accentul căzând cu precădere pe latura militantă şi paramilitară a fenomenului, precum şi pe dimensiunea eroică a personajelor care-l compun. Sunt neglijate, fiind considerate mai puţin spectaculoase, aspectele care ţin de relaţiile interumane sau de existenţa cotidiană. De asemenea, în unele cazuri, reperele biografice, esenţiale pentru înţelegerea deplină a contextului, sunt tratate superficial sau hagiografic. Cazul lui Gheorghe Arsenescu nu face excepţie. „Epopeea” lui s-a întins pe mai bine de un deceniu. În acest răstimp existenţa sa cotidiană a fost în aceeaşi măsură o luptă continuă pentru supravieţuire şi o luptă cu propriile angoase şi neputinţe. Subsumată tematicii prezentului volum, ne propunem o contribuţie care să suplinească aceste lipsuri, punând accent pe relaţiile sedimentate între liderul de partizani şi aderenţii sau sprijinitorii săi. Confruntările armate nu vor fi amintite decât sumar şi în context.

Sursele prezentului studiu se constituie în cea mai mare parte din documente aflate în arhiva CNSAS. Conştienţi de imperfecţiunea lor, am căutat în permanenţă să le supunem coroborării şi interpretării. Pentru fluenţa expunerii, am optat pentru corectarea unor greşeli ortografice conţinute de astfel de surse, fără să alterăm sensul lor.

Contemporary historiography comprises several descriptions and evocations of anticommunism partisan struggle, focusing especially on the militant and paramilitary phenomenon, but also on the heroic dimension of the characters. Aspects such as human relationships or daily life are neglected as less spectacular. Furthermore, the biographical dimension, essential to a full understanding of the context, is treated superficially or hagiographic. Gheorghe Arsenescu’s case is no exception. His anticommunist partisan „story” spreads on more than a decade. During this time, his everyday existence was equally a struggle for survival and a battle with his own anguish and helplessness. Our study aims to fill this gap, focusing on the strengthened relations between the partisans’ leader and his adherents or followers. The armed confrontations will be mentioned only briefly and in context.

The sources of this study are unpublished archival documents. Aware of their imperfection, we continually seek to subject them to corroboration and interpretation. For a more fluent presentation, we opted to correct the spelling mistakes contained in such sources, without altering their meaning.

Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s