REZISTENŢA ARMATĂ. O ISTORIE ÎN IMAGINI

Image

Probabil că ideea unui album despre rezistenţă nu este una nouă, însă până în prezent un asemenea proiect nu s-a materializat. Multe dintre fotografiile prezente în aceste pagini au fost deja publicate, însă reunirea lor într-un asemenea demers este o premieră. De la fotografii „tip”, realizate în aresturile Securităţii, până la imagini dintre cele mai dure, reprezentând victime ale confruntării armate, din ambele tabere, toate acestea se regăsesc aici. Deşi am avut acces, am evitat folosirea unor fotografii care ar fi putut să lezeze demnitatea umană a celor dispăruţi. Selecţia lor ne aparţine şi ne asumăm eventuala sa imperfecţiune. Prin însoţirea imaginilor cu texte concise am căutat să potenţăm impactul vizual, să oferim informaţia primară şi să stârnim dorinţa de aprofundare.

Într-o oarecare măsură acest proiect este unul „pilot”, iar receptarea lui de către public ne va convinge de oportunitatea continuării ulterioare. Alegerea celor şase grupuri prezentate în album nu s-a făcut neapărat în funcţie de importanţa lor, ci în funcţie de resursele documentare pe care le-am avut la dispoziţie. Ne dorim ca acest proiect să se dezvolte în timp printr-un produs care să cuprindă istoria în imagini a unui număr cât mai mare de grupuri de rezistenţă armată.

Sursele care au stat la baza realizării textelor se constituie din studii, articole, volume de specialitate, dar şi din documente edite sau inedite. Având în vedere că efortul nostru este unul de popularizare, nu am întrebuinţat aparatul critic, care, de altfel, nici nu este specific unui asemenea concept editorial. Istorici precum Liviu Pleşa, Cosmin Budeancă, Iuliu Crăcană, Clara Mareş, Florian Banu, Silviu Moldovan sau Elis Neagoe-Pleşa sunt autorii sau editorii a numeroase studii şi volume care acoperă istoria grupurilor de rezistenţă armată expuse în acest album. De asemenea, memorialistica este o sursă indispensabilă pentru cei interesaţi. Pentru dobândirea unei viziuni cât mai ample asupra acestor grupuri de partizani şi asupra rezistenţei armate anticomuniste, în general, recomandăm consultarea lucrărilor prezente în bibliografie.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s